Kuchnia - funkcjonalna czy dizajnerska?

Dodano 8.3.2018

Nie bez pardonu kuchnia nazywana jest sercem domu, zatem jaka powinna być? Na jednym z portali społecznościowych znalazłam ankietę pt. "Twoja wymarzzona kuchnia to...", odpowiedzi respondentów były zdumiewające: przytulna, jasna, jak z ikea, dizajnerska. Rzadkością była odpowiedź funkcjonalna.

Im dłużej wczytywałam się w ankietę, tym bardziej zastanawiałam się nad wyglądem polskich kuchni, ich funkcjonalnością i ergonomią. Czy nikt już nie gotuje? Czy kuchnia jest tylko ekskluzywnym dodatkiem do mieszkania?

Osobiście uważam, że kuchnia powinna być przede wszystkim funkcjonalna i ponadczasowa, mieć wszystko to, co przeciętna matka polka gotująca - dużo miejsca zarówno do przechowywania jak i rozłożenia produktów na blacie. Niestety moja kuchnia, tak jak chyba większości Polaków, nie spełnia moich oczekiwań. Była kupowana na szybko, jako kuchnia modułowa (wolnostojące elementy), ważne było, że czas oczekiwania to 10 dni, kolor biały i to "w połysku". Wówczas zasobność portfela nie pozwalała mi na kuchnie marzeń, dizajnerską i funkcjonalną zarazem. Nie znałam także podstawowych zasad organizacji takiego pomieszczenia, a już na pewno nie brałam pod uwagę faktu, że jest to realizacja długoterminowa.

Dziś będąc projektantką, stylistką i matką trójki małych brzdąców (które szybko rosną, dużo jedzą i tyle samo brudzą)  śmiało mogę stwierdzić, że był to zakup, którego zawsze żałujemy, nie przemyślany i pod wpływem emocji! W mojej kuchni brakuje miejsca zarówno do przechowywaniaurządzeń AGD, ale także zapasów żywności. Blat roboczy również pozostawia wiele do życzenia, zwłaszcza gdy się gotuje dla takiej ekipy, jak moja. Dziś postąpiłabym inaczej, przestudiowałabym dr google albo wstrzymała się z inwestycją dopóki, dopóty nie uzbieram odpowiednich środkówna realizację projektu wykonanego przez profesjonalistę.

Zatem, jeśli jesteście w tym samym położeniu, co ja kiedyś, powinniście przeczytać post do końca. Czym się kierować projektując swoją kuchnię? Oto kilka prostych wskazówek. Przede wszystkim powinniśmy wziąć pod uwagę zasady bhp (np. kuchenka gazowa nie może być bezpośrednio przy zlewie) oraz rozprowadzone przyłącza (wody, sieci, energii elektrycznej, przewody kominowe) i jej ustawienie.

Najprostszy i zarazem najmniej funkcjonalny układ, to układ jednorzędowy, czyli na jednej ścianie mamy wszystko od lodówki, poprzez zlew, zmywarkę, kuchenkę i na piekarniku kończąc. Chcąc uniknąć dyskomfortu w kuchni stwórz swoją kuchnię w kształcie litery U, L lub G (oczywiście, o ile warunki architektoniczne wam na to pozwolą). Zastosowanie któregoś z powyższych rozwiązań umożliwi tobie wydzielenie 5 podstawowych stref, które sprawią, że korzystanie z kuchni będzie przyjazne w codzinnym użytkowaniu.

Jakie to strefy? Strefa zapasów (lodówka, zamrażarka), przechowywania (szafki z zastawą stołową, szkłem, garnkami), strefa zmywania (zlew, zmywarka, kosz na odpady, miejsce na chemię gospodarczą), przygotowania posiłków (płyta, piekarnik, mikrofalówka). Jeśli nie nie posiadasz jadalni pomyśl o dodaniu jeszcze jednej strefytj. do spożywania posiłków (stół, barek, wysuwany blat, wyspa).

Kiedy zaplanujecie sobie rozkład mebli oraz ich wyposażenie (kosze cargo, space tower, nerki, itp.) oraz wydzielicie wszystkie strefy, pozostaje Wam wybór materiałów wykończeniowych, czyli frontów, uchwytów i wyposażenia agd. Wszystko zależy od stylu w którym czujecie się najlepiej oraz który będzie tożsamy z pozostałymi pomieszczeniami w waszym domu.

Mając już pełny obraz kuchni nie zpomnijcie o zabezpieczeniu ścian w strefie zmywania i gotowania. Możemy to zrobić za pomocą płytek ceramicznych, paneli winylowych, stali nierdzewnej, farby dedykowanej do kuchni lub lustra i szkła, które jest ostatnio na topie. Ponadto istotne jest również zainstalowanie odpowiedniego oświetlenia (w każdej strefie), które nie powinno przeszkadzać w wykonywanych czynnościach (np. ledy).

Urządzenie kuchni to nie lada wyzwanie, jednak w myśl kilku podstawowych zasad, które opisałam powyżej, nie powinno sprawić Wam większego kłopotu. Zawsze możecie skorzystać z porady i pomocy osób doświadczonych lub specjalistów: projektantów, stolarzy itd.

A co z moją kuchnią? Cierpliwość ma swoje granice, zatem kiedy polecą talerze będzie to znak, że czas na zmiany!